Много бисквити

Блокиране на бисквити 🍪 в Chrome

Ако имате сайт и използвате инструмент за проследяване на потребители, то тази статия е за Вас. Ако сте потребител и Ви е грижа за поверителността Ви в интернет, то тази статия също е за Вас.

Какво е бисквита 🍪?

Бисквитите 🍪 са малки текстове, които се пазят на Вашия компютър или телефон. Те са причината, поради която изскачат онези досадни съобщения по всички сайтове – съгласие с използването на бисквити. Не случайно тези съобщения станаха задължителни през последните години.

За какво се ползват бисквитите 🍪?

Нека разгледаме един пример. Влизате в онлайн магазин, в който се продават книги. Сайтът е на английски. От менюто избирате български език. Този Ваш избор (в някои случаи) се запазва в бисквитите 🍪. После избирате пет книги в кошницата. Някой звъни на врата, отваряте и след 15 минути забравяте за онлайн магазина. На следващия ден влизате отново, след като сте си припомнили за книгите. И с радост виждате, че кошницата от вчера е запаметена. Това се случва отново благодарение на бисквитите 🍪. Дотук нищо необичайно в ползването на бисквити 🍪.

За какво друго се ползват бисквитите 🍪?

Често сайтовете, които посещаваме използват инструменти за проследяване на потребителите. Това се прави с цел събиране на обратна връзка – коя страница е най-посещавана, най-интересна, коя се чете повече, на коя потребителите изобщо не се задържат. За да се случи това с максимална точност, инструментите като Google Analytics и Facebook Pixel използват уникални идентификатори, с които разграничават всеки един посетител на сайта. По друг начин казано, те могат да разберат, че точно Вие сте посетили онлайн магазин за дамски дрехи или за части за ремонт на баня.

Изброеното досега е изключително полезно, когато желаете да направите конкретна реклама във Facebook, тъй като можете да показвате рекламата си само на хора с интерес във Вашата област. Това оптимизира разходите по рекламната Ви кампания.

Какво се случва с Google Chrome?

Google обявиха в своя блог още през август 2019-та година, че ще концентрират усилия в подобряването на поверителността на своите потребители. Тъй като вече популярните браузъри като Firefox и Safari направиха стъпки в блокирането на проследяващи бисквити 🍪, дойде време и екипът зад Google Chrome да предприеме действие.

В публикацията за липсващ трафик в статистиката описахме как FireFox вече предлагат на потребителите удобен начин за блокиране на проследяването от трети страни (също наречени third-party cookies). Очаква се през следващите две години в Chrome да бъде добавена тази възможност и блокирането на бисквити 🍪 да стане масово.

Как това ще повлияе на вас като потребител?

Тази новина е определено добра за потребителите. Основната цел на промените е да направи ползването на бисквити 🍪 и споделянето на информация с трети страни възможно най-прозрачно. Вие ще знаете изрично дали споделяте данни за Вашето поведение с някой чужд сайт и ще можете да го забраните при желание.

Как това ще повлияе на Вас като собственик на уеб сайт?

Ако сте собственик на онлайн магазин или някаква друга форма на уеб сайт, то Вие също ще усетите промяна след въвеждането на тези промени. Особено ако имате опит с рекламни кампании и имате очаквания, когато инвестирате определен бюджет. Проектът Privacy Sandbox (техническото наименование на всички промени, които се правят в момента), ще предлага възможност за събиране на данни за поведението на потребителите и ще бъде алтернатива на тези бисквити 🍪. Тъй като все още се водят сериозни дебати и спорове за това, как трябва да бъде изграден проектът, така че да не бъде засегнат онлайн бизнесите, не бихме искали да влизаме в детайли по имплементацията.

Какво следва?

Единствено може да предположим, че събирането на данни за нашите потребители в сайтовете ни ще бъде по-контролирано от самите тях. Много вероятно е да се промени моделът на рекламиране. Всичко това зависи от техническите и политическите решения, които ще се вземат в Privacy Sandbox проекта.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *