|

Спам коментари в WordPress: как да се справим с тях?

Ако имате WordPress-базиран сайт или пък разработвате и поддържате такива, то вие задължително знаете за какво става въпрос. Нека влезем в дълбочина на този проблем и да разгледаме варианти за отстраняването му.

Защо има спам коментари и кой ги пише?

Спамът в коментарите съществува по няколко причини, но най-основната от тях е – трупане на връзки. За хората, които не са запознати със SEO – един от основните критерии на търсачките, за да ви показват сред първите резултати, е това колко връзки има към вашия сайт от други сайтове. Това е логично – колкото по-полезна информация имате в сайта си, толкова повече ще ви цитират.

Това, което се случва в спам коментарите, е същото – някой зъл бот пише автоматично коментари по всевъзможни сайтове само за да качи рейтинга си в търсачките. Много често тези коментари са приятни, дружелюбни и насърчаващи вашето съдържание, но завършват с връзка към някакъв незнаен сайт, като има за цел да се възползва от репутацията на вашия сайт.

Понякога спамът се пише не само от ботове, но от истински хора. Тогава съобщението е още по-трудно за различаване, но отново идеята е същата.

Има и по-лоша ситуация – някои коментари не просто са спам, а могат да нарушат репутацията на сайта ви. Някои търсачки (например Google) санкционират сайтове, които имат външни препратки към „лоши“ страници, разпространяващи зловреден софтуер (вируси, троянски коне и други подобни). Няколко коментара с връзки към такъв тип сайтове биха могли значително да понижи вашия рейтинг.

Фишинг

Не бива да пропускаме и фишинга като основен причинител на спама. Примамващи предложения, които искат само да отидете на някоя страница и да си въведете някакви данни, са също част от спам коментарите, които се появяват под WordPress статиите ви. За отличителните черти на фишинга може да прочетете в нашата статия.

Как да ограничим спам коментарите?

Има няколко варианта за намаляване на спама. Трябва да знаете, че трудно може да се достигне до 100% успеваемост в засичането на спам. Все пак хората, които го измислят, правят всичко възможно да не бъдат ограничавани.

Изключване на коментари

Тази опция е най-генералното решение на проблема. Но по този начин не позволяваме на истински ангажираните ни посетители да изкажат мнението си. А то може да е много полезно като обратна връзка. Точно затова не ви съветваме да прибягвате до този вариант.

И все пак, ако сте твърдо убедени, може да изключите коментирането в раздел Настройки Дискусия :

Изключване на коментарите

WordPress настройки

WordPress има раздел Настройки Дискусия, който ни дава възможност да настроим коментарите в сайта ни така.

Най-важната от всички настройки, която задължително трябва да бъде включена за всеки сайт, който позволява писане на коментари е:

Коментарът трябва да бъде одобрен ръчно

За наша радост тази отметка е сложена по подразбиране, така че всяка нова инсталация на WordPress ни защитава.

Друга настройка, която може да автоматизира модерирането на коментарите е:

В това поле може да посочвате думи, автори, IP адреси и други ключови текстове. Ако те се срещнат в някой коментар, той автоматично отива в кошчето. Тази настройка е полезна, за да се защитите от груб език или от конкретни ботове, които ползват един и същ IP адрес.

WordPress разширения

Спам коментарите са световноразпространен проблем. По тази причина съществуват множество разширения, които предлагат автоматично пресяване на коментарите. Някои от тях са платени, други са безплатни. Като начало бихме препоръчали Antispam Bee – безплатно разширение, което успява да засече с висока точност ненужния спам. Може да намерите разширението в раздел „Разширения“ на wordpress.org.

Друго разширение, което е инсталирано в почти всички инсталации на WordPress, е Akismet. Безплатната му версия може да се ползва единствено ако сайтът ви е с некомерсиална цел – например блог без реклами.

Заключение

В статията разгледахме какво е спам, какви са някои от причините той да съществува и какво да предприемем, за да го ограничим в нашия WordPress сайт.

Често сайтът ви няма да е под атаката на ботове в самото начало, но рано или късно ще започнете да получавате известия за одобрение на безсмислени коментари. Затова препоръчваме да не чакате, а предвидливо да настроите своята WordPress инсталация така, че да филтрира спама.


Последвайте ни и във Facebook, където споделяме още интересно съдържание.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *