5 полезни трика – Copy/Paste на следващо ниво

Копиране и поставяне, по-известни още като copy/paste, са една от най-често използваните последователности от команди. Невъзможно е да си представим работата без тях. Най-вероятно са спестили стотици хиляди, дори милиони часове на човечеството.

В днешно време копирането не се свежда само до текст, а и до изображения, таблици, форматирани документи, файлове, папки. В тази статия ще разгледаме най-популярните трикове.

CTRL + C / CTRL + V

Длъжни сме да започнем с клавишните комбинации. Небезисвестно е, че всички нормални приложения използват CTRL + C за копиране на съдържание и CTRL + V за поставяне на съдържание.

На повечето от вас това сигурно е пределно ясно, но го споделяме за хората, които все още не са се възползвали от тази хитрост.

CTRL + X

Понякога искате да преместите някакъв текст от едно място на друго. Вместо да го копирате, после да го изтриете и накрая да го поставите някъде другаде, може просто да използвате CTRL + X.

На пръв поглед не спестява много. Само една стъпка от три. Но ако това е част от ежедневната Ви работа и го правите десетки пъти на ден, то тогава тези 33,33% спестени стъпки определено ще се отразят на производителността Ви.

Изрязване - пример
Изрязване на текст през помощното меню

История на копираното

Ще навлезем малко в детайли. Когато копирате информация, то тази информация се записва в паметта на Вашия компютър, за да може да се „постави“ в последствие, където прецените. В момента, в който копирате някакъв нов текст или картинка, старата копирана информация се изтрива и замества от новата.

Ако ползвате Windows 10, то имаме добра новина. От октомври 2018-та година популярната операционна система предлага опцията „умен клипборд“, който запаметява не само последното копирана информация, но и пази списък с последните 25 копирания. Така може лесно да преизползвате копираните парчета текст или картинки с лекота.

Клипборд – място в паметта на компютъра, където се складират парчета информация, споделени измежду приложенията. Най-често се използва за копиране и поставяне.

За да активирате тази функционалност, трябва да натиснете клавишната комбинация Windows + V, при което ще Ви се отвори следният диалог. Със същата комбинация отваряте списъка с последните 25 копирани парчета информация.

История на копираното
Диалог за включване на историята

За потребителите на Linux – разбнообразието от разширения и пакети е голямо и  е въпрос на личен избор и удобство кое от всичко налично ще изберете.

Избери всичко

Друга много полезна и удобна функционалност е избор на всичко. Често става въпрос да изберете целия текст в някое поле. Клавишната комбинация е CTRL + А.

Случвало ли Ви се е да попълвате форма в някой уеб сайт и да забележите, че сте объркали първата буква. Започвате да натискате яростно бутона за изтриване назад backspace, докато не изчистите цялото поле. След това започвате наново и изписвате правилно текста.

След като знаете за „Избери всичко“, разбирате, че можете да опростите триенето на 200 символа с последователност от Избери всичко и Изтрий.

Избиране на текст чрез клавиатурата

Понякога маркирането на определено парче текст може да се окаже доста трудно с мишката. Пробвате наляво, после надясно, пак наляво и все прескачате през 2-3 символа, а Вие искате точно до определено място да изберете.

Това е абсолютно възможно с клавишната комбинация SHIFT + ⬅️ и SHIFT + ➡️.

В тази кратка анимация виждате нагледно как маркирането се случва прецизно, символ по символ, наляво или надясно спрямо мястото, където сте поставили първоначално курсора. Красота!

Може да експериментирате и да видите какво се случва, когато използвате SHIFT + ⬇️ и SHIFT + ⬆️. Предполагам се досещате, но ето Ви още една демонстрация.

В тази кратка анимация виждате нагледно как маркирането се случва прецизно, символ по символ, наляво или надясно спрямо мястото, където сте поставили първоначално курсора. Красота!

Може да експериментирате и да видите какво се случва, когато използвате SHIFT + ⬇️ и SHIFT + ⬆️. Предполагам се досещате, но ето Ви още една демонстрация.


Последвайте ни и във Facebook, където споделяме още интересно съдържание.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *