7 съвета за сигурността на Вашия компютър

Част от нашата мисия е да внушим и обясним на нашите партньори колко важно е да следят своята сигурност на собствения си сайт и на онлайн системата си. Но преди да стигнем дотам, първо трябва да се погрижим за сигурността на нашия компютър – устройството, което практически разполага с цялата ни лична и служебна информация.

В следващите няколко абзаца ще споделим основни съвети за това, как да покрием минимални изисквания, за да имаме сигурен компютър.

Изисквайте парола за вход

Първата стъпка към постигане на сигурност за Вашия компютър, особено ако е лесно преносим лаптоп – това е да настроите парола за вход. Така достъпът до документите, снимките, хронологията Ви ще бъде ограничен.

О, и нека не забравяме, че рождената Ви дата, името на кучето Ви или последователност от цифри като 1234 не се зачитат като пароли. „Парола“ също не е подходящо за парола.

Диалог за въвеждане на парола в Windows 10

За още по-голямо улеснение – някои устройства предлагат да използвате пръстовия си отпечатък за вход. Така няма да е нужно да помните дълга и сложна парола, а ще разчитате на здравия си пръст. Ако нещо му се случи, имате резервен вариант да използвате паролата си.

Заключвайте компютъра

Вече сте настроили парола за достъп и компютърът Ви има солидна защита от злонамерен достъп.

Не точно. Компютърът си остава незащитен. За целта е необходимо да го заключвате всеки път, щом не работите върху него и така операционната система ще изисква парола за отключване. Използвайте клавишната комбинация Windows + L, или съответния Super бутон на Вашата клавиатура.

Нека не забравяме, че сме хора. В 99,9% от случаите Вие ще се сещате и ще заключвате компютъра си. Но това не е достатъчно. За да качите нивото още повече, ще трябва да настроите автоматично заключване след няколко минути неактивност. Така може да забравите лаптопа си някъде отключен и той сам ще се заключи след например 2 минути.

Може да Ви звучи досадно, но това е цената на сигурността. А ние все още не сме приключили.

Криптирайте твърдия диск

Вече имате парола и компютърът Ви се самозаключва след точно 120 секунди. Това Ви защитава от набезите на Вашите приятели, колеги или други случайно минаващи.

Но нека разгледаме следната ситуация: Вашият лаптоп бива откраднат и нападателят,  умен и хитър хакер знае как да го разглоби. Така той има директен достъп до физическия твърд диск. Тук паролата за вход в операционната система (от предишните две точки) не предпазва файловете Ви по никакъв начин.

За да предотвратите това, е необходимо да криптирате твърдия си диск. Трите най-популярни операционни системи: Linux, macOS и Windows предлагат тази опция. Криптирането представлява „променяне“ на съдържанието на твърдия диск така, че само Вие да може да четете файловете. Като краен резултат нападателят ще вижда информация, която няма да може да разчете – чудесно за Вашите тайни фирмени документи и лични снимки.

За персонални компютри е препоръчително да го направите, за да защитите поверителните си данни, но за служебни – това е напълно задължително. Не бихте искали кореспонденцията Ви или някой текст, върху който сте работили дълго време, да изтече в онлайн пространството.

Правете резервно копие на данните

Да приемем, че всички стъпки досега са изпълнени. Толкова труд е положен за защита на Вашата поверителност. Твърдият Ви диск е криптиран и сте спокойни дори при кражба.

Отново не Ви съветваме да си отдъхвате. Откраднат твърд диск или заразен диск с изнудващ софтуер (ransomware, ако не се досетихте) – и в двете ситуации най-доброто решение е да имате резервно копие на данните.

Правете периодично копие на файловете си или на състоянието на цялата система, ако има такава възможност. Пазете резервното копие на друга независима машина. Най-добре използвайте Cloud сървиз като Google Drive, Dropbox, MegaNz, pCloud или някой друг. Разбира се, не забравяйте да криптирате резервното копие, преди да го споделяте с целия свят.

Ransomware – буквално „изнудващ софтуер“ е вид зловреден софтуер, който в най-популярната си форма криптира файлове с таен ключ. За да получат този ключ, жертвите биват изнудвани да заплатят сума.

БулгарУеб

Сложете покритие върху камерата

Основна функционалност на лаптопите е да имат камера точно пред лицето Ви, за да може с лекота да участвате в онлайн срещи, уебинари и разговори. До отвора за камерата се намира много малка лампичка(диод), която светва и индикира, когато камерата се използва. Целта на този сигнал е да не правим много нестандартни неща пред камерата, без да се усетим.

Без да влизаме в технически детайли, трябва да знаете, че не веднъж през последните 10 години се е случвало, да се създадат троянски коне(зловредни софтуери), които да активират камерата без светването на индикаторната лампичка.

Троянски кон – аналогично от древногръцката митология за Троянския кон. Това е зловреден софтуер, който се представя като друг. Пример: програма, която твърди, че е антивирусна, но в действителност използва ресурсите, за да копае криптовалута, или използва камерата без разрешение.

БулгарУеб

Затова препоръчваме да сложите най-сигурната защита на всяка камера – лепенка, която физически блокира светлината. В онлайн магазините може да намерите професионално направени джаджи, които извършват същата функция, но изглеждат много по-добре.

Покритие върху камера
Джаджа за покриване на камера

Използвайте предпазен калъф

На последно място в списъка ни, но не на последно място по важност – предпазен калъф. Когато ползвате лаптоп и го разнасяте често от стая в стая, от среща на среща, Вие увеличавате вероятността един ден да го ударите в някой ръб, да го ожулите, или още по-тежкото – да го изпуснете от метър височина.

С това елементарно действие може да си спестите време за възстановяване и настройване на системата отново. Също бихте спестили една немалка сума пари за техника, което никак не е за подценяване.

Ако ползвате раница с омекотяваща възглавница за Вашия лаптоп, когато го пренасяте, то бихте могли да си спестите предпазния калъф.


Последвайте ни и във Facebook, където споделяме още интересно съдържание.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *